Slovníček pojmů

Vyznáte se ve slavnostních hostinách a společenských setkáních?

Banket

Francouzsky banquet je slovo, které má pravděpodobně svůj původ ve francouzském slově la banc - lavice. Výrazem banket se dnes označuje společné stolování při mimořádných, oficiálních nebo slavnostních příležitostech.

Charakteristika banketu :

hosté sedí u společenské tabule (banketových stolů) podle zasedacího pořádku průběh se řídí předem stanoveným pořadem (protokolem) je nutné zajistit větší počet obsluhujících na vysoké odborné úrovni, mají společné nástupy a odchody podává se předem dohodnuté menu, jednotně pro všechny osoby, výjimkou jsou pouze nemocní a malé děti

Raut
Slovo raut je přejatý výraz z anglického slova rout, což znamená „srocení více než 3 lidí“. Tato společenská událost slouží k navázání kontaktů co největšího počtu lidí.

Charakteristika rautu:

  • slavnostní občerstvení formou rautu se uskutečňuje zejména při větších akcích ve večerních hodinách
  • raut je vhodné pořádat pro společnost s více jak 30 osobami
  • bývá zpravidla zahájen „welcome drink“, uvítacím přípitkem, který je nabízený
    z podnosů obsluhou při příchodu hostů před vstupem do prostor konání
  • konzumace probíhá samoobslužným způsobem z nabídkových stolů, které jsou rozděleny na stoly s pokrmy a nápoji, personál pouze pomáhá hostům při výběru
  • konzumuje se ve stoje, prostor musí být vybaven stoly na odkládání použitého inventáře

Koktejl
Krátkodobé setkání, které se organizuje dopoledne nebo odpoledne, s jednodušší formou pohoštění, provozně a ekonomicky je méně náročné. Záměrem je umožnit seznámení a navázání nových kontaktů co možná největšímu počtu zúčastněných.
Charakteristika koktejlu:

  • časový limit na tuto akci by neměl přesáhnout dobu trvání dvou hodin
  • servírovány jsou pokrmy upravené a nabízené tak, aby nebylo nutné používat příbory, talíře (chuťovky, chlebíčky, mini dezerty apod.), doplněno nabídkou nápojů

Obsluha nabízí pokrmy z podnosů a mís, sortiment se v průběhu akce již nedoplňuje.